از شهید سعید سیاح طاهری چه میدانیم؟
شهید پاسدار مدافع حرمی که به معنای واقعی، «فعال فرهنگی» بود!
نبرد در جهاد نظامی
سعید سیاح طاهری سال ۱۳۳۶ در آبادان متولد شد. در نوجوانی در مبارزه علیه رژیم پهلوی فعال بود و پیش از آغاز جنگ، در غائلههای ضدانقلاب در کردستان و… جنگید. در دفاع مقدس هم عضو سپاه بود و کمی بعد، فرمانده سپاه آبادان شد.
حضور مستمر در دفاع مقدس داشت و در عملیات کربلای ۵، چشم راست، شنوایی گوش چپ و عصب دست چپش را از دست داد و مفتخر به جانبازی ۷۰ درصد شد. بااینحال در آزادسازی خرمشهر نیز حضور داشت.
با شروع جنگ سوریه، وارد نبرد شد. هم به آموزش نیروهای سوری و لبنانی میپرداخت و هم آموزش موشکی نیروهای زینبیون پاکستان و فاطمیون افغانستان را بر عهده داشت.
جهاد در عرصه فرهنگ و هنر
اهل فرهنگ اما شهید سیاح را به علت فعالیتهایش در عرصه فرهنگ و هنر میشناسند. با شهادت او، هنرمندان و فعالین فرهنگی بسیاری از جمله پرویز پرستویی، رخشان بنیاعتماد، تهمینه میلانی، خسرو سینایی، حمید فرخنژاد، محسن امیریوسفی، رؤیا تیموریان، مسعود رایگان، انسیه شاهحسینی، پریوش نظریه، مهتاب کرامتی، عبدالحسن برزیده، محمدباشه آهنگر، حسن پورشیرازی، جواد افشار، مهرداد صدیقیان، کوروش سلیمانی، سید علی صالحی، مالک حدپور سراج و… در پیامهایی جداگانه، شهادت او را تسلیت گفتند و یا در تشییع او شرکت کردند. اما مگر او چه کرده بود؟
مهمترین بخش از کار فرهنگی، انتخاب زبانی مشترک با مخاطب است.
پس از دفاع مقدس، او جشنواره دانشآموزی دفاع مقدس را راه انداخت. علاوهبرآن، جشنوارههای دانشجویی فیلم دفاع مقدس را نیز کلید زد. با برگزاری مسابقه در ندامتگاهها، با هماهنگی قوه قضائیه، مددجوها را عفو مشروط میکردند یا مرخصی میدادند.
برگزاری مسابقات کتابخوانی کتاب دا، کوچه نقاشها، دختر شینا، بابا نظر و… برای گروههای دانشآموزی، معلمان و کارکنان بیمارستان میلاد، مهمانداران هواپیما و همچنین در زندانها از دیگر فعالیتهای او بود.
کار با هنرمندان از جالبترین بخشهای فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی اوست. با همکاری هنرمندانی چون پرویز پرستویی و با همکاری قوه قضاییه، چند نفر از محکومان به اعدام رهایی یافتند.
در سیامین سالگرد دفاع مقدس، در جشنی با نام «کشتی دوستی»، با هدف دوستی مردم و بچههای ایران و عراق، او با هنرمندانی چون حبیب احمدزاده، کیومرث پوراحمد، پرویز پرستویی، مرتضی سرهنگی، فاطمه معتمدآریا، همکاری کرد.
امیریوسفی، رخشان نبی اعتماد، مهرداد صدیقیان، حمیر فرخنژاد، سید علی صالحی و مهتاب کرامتی از دیگر اهل فیلم و تئاتر بودند که با سیاح ارتباط داشتند.
شهادت، مزد جهاد
به گفته همسرش، او در روزهای آخر همواره طلب شهادت میکرد. چند روز پیش از شهادت نیز، در دیداری با رهبر معظم انقلاب، از ایشان طلب دعا برای شهادت میکند. او در نهایت نیز مزد تلاشهای زندگیاش را با شهادت در روز ۲۳ دیماه ۱۳۹۴ در منطقه خانطومان دریافت کرد.